Zupa czosnkowo-tymiankowa

3 szklanki wywaru lub bulionu drobiowego z kostki, 4 główki czosnku, 4 średnie ziemniaki, średnia cebula, 4 łyżki płatków parmezanu, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka suszonego tymianku lub łyżka posiekanego świeżego, sól

1. Podzielić główkę czosnku na ząbki i bez obierania włożyć do żaroodpornego naczynia, wymieszać z łyżką oliwy i pod przykryciem z folii aluminiowej piec w temperaturze 180 st. C około 30 minut. Ostudzić.
2, Z upieczonych ząbków wycisnąć miąższ.
3. Cebulę posiekać, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
4. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę, dodać tymianek i ziemniaki. Gdy się zrumienią dodaj czosnek i bulion.
5. Zupę gotować 25 minut. Kiedy ziemniaki są miękkie doprawić zupę solą i sokiem z cytryny.
Podawać posypaną płatkami parmezanu.