Czekoladowe suflety z ostrym chili
25 dag gorzkiej czekolady, 20 dag masła, 4 jajka i 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 8 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki chili
Do posmarowania kokilek: łyżka masła, a do ich wysypania łyżka mąki
Cukier puder i miękkie owoce do dekoracji
1. Rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę i masło w kąpieli wodnej, dodać chili.
2. Jajka i żółtka wbić do miski, dodać cukier i ustawić nad garnkiem z wrzącą (niezbyt gwałtownie!) wodą, ubijając intensywnie, aż masa zbieleje i stanie się bardzo puszysta. Po zdjęciu z garnka jeszcze chwilę ubijać masę! Odstawić do przestygnięcia.
3. Do ochłodzonej masy dodać przesianą mąkę i ostudzona czekoladę z masłem. Odstawić ciasto na suflety na godzinę.
4. Wysmarować kokilki masłem, wysypać lekko mąką, napełnić je masą.
5. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku piec suflety 8 minut, wyjąć z kokilek przewracając je do góry dnem. Przybrać owocami, posypać cukrem pudrem.