Gulasz wieprzowy z grzybami

75 dag łopatki wieprzowej, 2 marchwie, 2 cebule, garść suszonych grzybów, łyżka smalcu, 2 łyżki oleju, łyżka mąki, sól, pieprz, ząbek czosnku, 4 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki

1. Grzyby namoczyć na noc. Następnego dnia pokroić w paski.
2. Obrać marchew i pokroić w kostkę, wraz z pokrojonymi grzybami zalać wodą i ugotować do miękkości.
3. Umyte i osuszone kuchenną papierową ściereczką mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
4. Połączyć marchewkę z grzybami z podsmażonym mięsem i dusić razem około 3 kwadransów lub nieco dłużej w miarę potrzeby.
4. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na smalcu, dodać mąkę i lekko zrumienić. po czym dodać zasmażkę do gulaszu, zamieszać i zagotować.
5. Gulasz doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem, podawać posypany siekaną zieloną pietruszką.