Sandacz duszony
1 kg filetów z sandacza, szklanka białego wytrawnego wina,3 łyżki masła,1/2 szklanki śmietany, łyżka soku z cytryny, 3 jajka na twardo, szklanka startego chrzanu, sól
1. Filety umyte i osuszone skropić sokiem cytrynowym, natrzeć solą i pieprzem, pokroić na porcje, odstawić.
2. Wysmarować masłem żaroodporny półmisek. Ułożyć kawałki ryby, polać stopionym masłem, zapiekać 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C.
3. Podpieczoną rybę zalać winem i piec znów 15 minut. Na koniec dodać śmietanę i piec kolejne 5 minut.
4. Sos spod ryby zmiksować lub przetrzeć przez sito. Polać rybę.
5. Jajka drobno posiekać. Posypać nimi upieczoną rybę, obłożyć tartym chrzanem.