Ciastka drożdżowe
3 szklanki mąki, 1/2 kostki masła, 5 dag drożdży, 1/2 szklanki mleka, 2 jaja, cukier waniliowy
Jako dodatek: szklanka konfitur wiśniowych, 2 łyżki białego sezamu
1. W dużej misce umieścić mąkę, dodać pokruszone drożdże, podgrzane mleko i po wymieszaniu odstawić do wyrośnięcia.
2. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i dodać do rozczynu. Wyrabiać dodając rozpuszczone masło. Odstawić w ciepłe miejsce.
3. Ciasto, kiedy podwoi swą objętość wyjąć na stolnicą i jeszcze raz zagnieść. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około centymetra.
4. Wyciąć foremkami różnych kształtów ciasteczka, w każdym na środku ułożyć konfiturę i ułożone na blaszce wyłożonej papierem do wypieków odstawić do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasteczka posypać sezamem i w nagrzanym do 180 st. C piec około 30 minut.