Filet kurczęcy w szynce parmeńskiej

2 podwójne filety z piersi kurczęcej,10 dag szynki parmeńskiej (można użyć szynki szwarcwaldzkiej lub innej surowej), 4 listki bazylii, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy
Jako dodatek: 25 – 30 dag pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku, mielony pieprz, łyżeczka octu balsamicznego, 3 – 4 listki bazylii

1. Podwójne filety podzielić na połówki, lekko rozbić tłuczkiem, posypać odrobinę solą i pieprzem, na każdym kawałku mięsa położyć listek bazylii. Każdą porcję mięsa zawinąć w plasterki szynki i spiąć wykałaczką.
2. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć mięso z każdej strony po 5 minut, odłożyć w ciepłe miejsce.
3. Na patelnię wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidorki, smażyć około 4 minut wszystko razem, na koniec skropić octem balsamicznym, posypać pieprzem i porwaną na cząstki bazylią.
4. Podawać mięso obłożone smażonymi pomidorkami, jako dodatek doskonale smakuje ryż na sypko.