Pomidorowa wątróbka
Ok. 1/2 kg wątróbek drobiowych, łyżka mąki, 30 dag pieczarek, 2 średnie cebule, puszka krojonych pomidorów bez skórki, szklanka śmietany, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy do smażenia
1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, cebulę posiekać, wątróbkę oczyścić, umyć, osuszyć, posypać lekko mąką.
2. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć wątróbkę, dodać pieczarki i cebulę, smażyć 15 minut na dość małym ogniu.
3. Do wątróbki dodać pomidory z puszki i dalej dusić pod przykryciem kolejne 15 minut.
4. Potrawę zalać śmietaną i jeszcze chwilę na małym ogniu gotować, doprawić solą i pieprzem.
Podawać potrawę z ryżem lub kaszą kuskus.