Zupa fasolowa przepyszna
20 dag średniej suchej fasoli, 25 – 30 dag skórki z boczku, szklanka połamanego dość drobno makaronu spaghetti, cebula, 2 ząbki czosnku, opakowanie selera naciowego, 2 łyżki oliwy, kilka listków świeżej szałwii, 3/4 szklanki startego parmezanu, sól, pieprz
1. Fasolę zalać 2 szklankami wody i odstawić na kilkanaście godzin.
2. Zagotować fasolę w tej samej wodzie, dolać kolejne 3 szklanki wody i dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony na małe kawałki seler naciowy, listki szałwii i skórkę z boczku (zwrócić uwagę, czy jest dobrze oczyszczona!). Gotować na małym ogniu pod przykryciem 2 godziny.
3. Część zupy z fasolą w osobnym naczyniu zmiksować, połączyć z pozostałą zupą, doprawić solą i pieprzem.
4. Do zupy dodać połamany makaron i gotować 10 minut.
5. Wyjąć skórkę z boczku, pokroić w paski i dodać do zupy.
6. Podawać zupę posypaną startym parmezanem.