Pieczeń grzybowa

50 dag mrożonych leśnych grzybów, 3 czerstwe bułki, 3/4 szklanki mleka, 3 łyżki masła, 3 jajka, 3 ząbki czosnku, do smaku: po trochu kminu rzymskiego, soli, pieprzu, bułka tarta, 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki
Do posmarowania blaszki: łyżka masła

1. Pokruszone bułki skropić mlekiem.
2. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C.
3. Posiekana cebulę zeszklić na maśle, dodać rozmrożone grzyby i dusić bez przykrycia, aby odparować nadmiar wody.
4. W misce umieścić rozdrobnione namoczone bułki, uduszone grzyby, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, pół łyżeczki kminu, sól, pieprz, zieloną pietruszkę i wyrobić. Dodawać także po trochu tartą bułkę, aby masa nie była zbyt rzadka. Powinno być możliwe uformowanie z niej podłużnego bochenka.
5. Uformowany bochenek ułożyć w wysmarowanej masłem blaszce i piec w nagrzanym piekarniku 30 minut. Można pieczeń podać z ziemniakami z wody.