Kruche pierożki z pieczarkami

Na ciasto: 1,5 szklanki mąki, 20 dag masła, 2 jajka, szczypta soli
Na farsz: 80 dag pieczarek spora cebula, łyżka masła, 2 jajka, 2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa, 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki
Do posmarowania blaszki: łyżka masła;
do posmarowania wierzchu pierożków: jajko

1. Zagnieść ciasto z mąki, zimnego masła, jajek i wlewanej po trochu zimnej wody. Owinąć w folię i włożyć do lodówki.
2. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojone drobno pieczarki i udusić. Po zdjęciu z ognia dodać jajka, zieloną pietruszkę oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową oraz tartą bułkę. Wymieszać.
3. Rozwałkować ciasto, powycinać szeroką szklanką do whisky krążki, na każdy nakładać po trochu nadzienia i starannie sklejać brzegi. Ułożyć na blaszce posmarowanej masłem.
4. Wierzchy pierożków posmarować rozkłóconym jajkiem i upiec na złocisto w temperaturze 190 st. C (około 30 minut).