Świąteczna legumina śliwkowa
15 dag suszonych śliwek bez pestek, 3 jaja, 12 łyżek cukru, opakowanie cukru waniliowego, 2 szklanki mleka, 12 dag masła, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki koniaku lub brandy, 14 dag mąki (czyli 14 łyżek)
Do posmarowania formy żaroodpornej: łyżka masła
1. Śliwki zalać wrzątkiem, kiedy zmiękną odcedzić i wystudzić.
2. Jaja ubić na puszystą masę dodając po trochu oba cukry.
3. Mleko zagotować z solą, dodać masło, wystudzić.
4. Połączyć masę jajeczną z ostudzonym mlekiem i ubijając dodać alkohol, na koniec dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 10 – 15 minut.
5. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 st. C. Prostokątne żaroodporne naczynie posmarować masłem, wlać ciasto i poukładać na nim śliwki. Piec 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec jeszcze 50 minut.
Wystudzoną leguminę pokroić na kawałki.