Sernik delikatny

Na ciasto:15 dag masła, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:1 kg sera twarogowego, 10 jaj, 2 szklanki śmietany kremówki, 3 budynie śmietankowe, 1, 5 szklanki cukru, ew. cukier waniliowy, rodzynki
Na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru i kilka kropel soku z cytryny

1. Zagnieść z podanych składników kruche ciasto i wylepić nim dno i boki dużej tortownicy.
2. Ser zmielić dwu lub trzykrotnie.
3. Do sera dodać żółtka i wszystkie budynie. Dokładnie wymieszać.
4. Ubić śmietankę z 1/2 szklanki cukru.
5. Ubić sztywną pianę z białek i wraz z ubitą śmietanką i pozostałym cukrem dodać do sernika. Delikatnie wymieszać i wyłożyć masę na ciasto.
6. Piec w temperaturze 180 st. C około godziny.
7. Utrzeć cukier puder z sokiem cytrynowym i polukrować wierzch ostudzonego sernika.