Zapiekanka łososiowa
20 dag wędzonego łososia,50 dag makaronu rurki lub świderki, 20 dag startej mozzarelli,1/2 szklanki śmietanki 30-proc.3 łyżki siekanego koperku lub posiekanej zielonej pietruszki ,łyżka siekanej bazylii,3 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz
1. Makaron ugotować al dente, plasterki łososia pokroić na paski. Starty ser wymieszać ze śmietanką.
2. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, wyłożyć pierwszą warstwę makaronu, lekko posypać solą i pieprzem , następnie ułożyć warstwę łososia i ziół, na wierzchu ułożyć warstwę makaronu.
3. Zapiekankę polać mieszanką sera i śmietanki i znów lekko posypać solą i pieprzem.
4. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C i zapiekać potrawę 15 minut. Upieczoną potrawę skropić sokiem cytrynowym.