Torcik serowo-czekoladowy

Na ciasto: 3 szklanki mąki, 1,5 kostki masła, 2/3 szklanki mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki cukru, 6 jaj, 5 kopiastych łyżeczek ciemnego kakao
Masa: kostka masła, 2 serki homogenizowane, cukier waniliowy, 3/4 szklanki cukru, kilka kropelek olejku migdałowego, garść rodzynek

1. W garnku umieścić masło, mleko, cukier, kakao, zagotować, odstawić do lekkiego ostudzenia. Odlać 1/2 szklanki płynu na polewę.
2. Do masy dodać mąkę i proszek do pieczenia oraz żółtka. wymieszać. Ubić z białek pianę i dodać do ciasta ostrożnie mieszając. Piec w tortownicy40 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu ochłodzić ciasto.
3. Utrzeć masło z cukrem, serkami homogenizowanymi, dodać olejek migdałowy, cukier waniliowy i rodzynki. Lekko schłodzić masę serową.
4. Przekroić upieczone ciasto na dwa placki, przełożyć masą serowo maślaną. Polać pozostawioną polewą.