Ciasto jabłkowe z masą migdałową
Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 15 dag masła, 2 łyżki wody
Na masę migdałową: 5 dag zmielonych na mączkę migdałów, 5 łyżek cukru pudru, 1- 2 łyżki wody
Na jabłkową warstwę: 4 średnie kwaśne jabłka, 4 łyżki miodu (może być wielokwiatowy)
1. Zagnieść ciasto z podanych składników, uformować kulę, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.
2. Migdały utrzeć z cukrem i odrobiną wody na gładką masę.
3. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wyłożoną papierem do wypieków formę do tart lub dużą tortownicę.
4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.
5. Na cieście wyłożyć warstwę masy migdałowej, na niej ułożyć plasterki jabłek.
6. W piekarniku nagrzanym do 200 st. C piec placek 30 minut, a kiedy jabłka się zrumienią, polać je miodem i jeszcze chwilę piec.