Leczo

4 duże, mięsiste papryki, 2 średnie cebule, 2 średnie cukinie, ok. 30 dag kiełbasy polskiej surowej, 4 ząbki czosnku, najmniejszy słoiczek koncentratu pomidorowego, spora szczypta mielonej ostrej papryki, według gustu po trochu siekanej świeżej lub suszonej bazylii i tymianku, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka cukru i sól do smaku

1. Posiekać cebulę, pokroić kiełbasę w grube plasterki, pomidory sparzyć wodą i obrać ze skórki, po czym pokroić w dużą kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinie obrać ze skórki i pokroić w centymetrowej grubości półplasterki.
2. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, dodać kiełbasę i smażyć kilka minut. Dodać pokrojoną paprykę i znów smażyć kilka minut, po czym dodać pozostałe składniki, czyli pokrojone pomidory, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i koncentrat pomidorowy. Dusić 20 minut wlewając 2 – 3 łyżki wody.
3. Doprawić solą, cukrem i ostrą papryką oraz ziołami.
Można podawać z podgrzanym pieczywem lub ryżem.