Placki ziemniaczane zupełnie inaczej
1 kg ziemniaków, 1, 5 szklanki mąki, 3 jabłka, 2 jajka, 1/4 szklanki mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, mała szczypta soli
Do smażenia: ? szklanki oleju
Jako dodatek: 4 łyżki cukru lub dżem
1. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, utłuc na miazgę lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków,
2. Do ostudzonych ziemniaków dodać mleko, jajka, obie mąki, szczyptę soli i wymieszać.
3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać ciasto.
4. Rozgrzaćna patelni olej, nabierać ciasto łyżką, formować owalne placki i smażyć z obu stron na złocisto.
Można podawać placki z cukrem lub dżemem