Sandacz w pieczarkach

4 filety z sandacza (łącznie około 80 dag), 20 dag pieczarek, 2 łyżki masła, kopiasta łyżka mąki, 2 łyżki oliwy do smażenia, sól, pieprz, gałązki pietruszki

1. Filety umyć, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem, posolić. Odłożyć na pół godziny.
2. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
3. Rozgrzać na patelni masło, usmażyć na nim plasterki pieczarek, doprawić solą i pieprzem, chwilę dusić pod pokrywką.
4. Rozgrzać na patelni oliwę, filety z sandacza oprószyć mąką i usmażyć na rumiano z obu stron.
5. Ułożone na półmisku kawałki ryby ułożyć na półmisku, obłożyć duszonymi pieczarkami, przybrać gałązkami pietruszki.