Karp w sosie chrzanowym
Karp wagi ok. 2 kg, włoszczyzna, 2 liście laurowe, 6 ziaren pieprzu, korzonek chrzanu, sól, cukier, 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 2/3 szklanki śmietany, 2 jajka
1. Obrać i umyć włoszczyznę, ugotować wywar z odrobiną cukru, liści laurowych i ziaren pieprzu. Wywaru powinno zostać po ugotowaniu około 3 szklanek wody.
2. Karpia sprawić, w całości włożyć do wywaru i gotować na wolnym ogniu około 30 minut.
3. Ugotować jajka na twardo.
4. Chrzan oczyścić i zetrzeć na tarce.
5. Rozpuścic masło, dodać mąkę, kiedy spieni się i zbieleje dodać szklankę ostudzonego wywaru spod ryby, chrzan i zagotować, dodać śmietanę i posiekane jajka na twardo.
6. Karpia ułożonego na półmisku polać sosem.