Mięsny placek we francuskim cieście
2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, opakowanie mrożonych warzyw, 30dag pieczarek, podwójny filet z kurczaka, 3 jajka , 1/2 szklanki śmietany 18-proc. , po szczypcie utartej gałki muszkatołowej, mielonego pieprzu, soli, vegety, odrobina pieprzu ziołowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka tartej bułki
1. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce oliwy. Mrożone warzywa wrzucić do wrzącej wody i ugotować. Mięso pokroić w plasterki w poprzek włókien, posypać przyprawami, obsmażyć na łyżce oliwy.
2. Zmiksować śmietanę z 2 jajkami, doprawić solą, pieprzem i vegetą.
3. Blaszkę nieco mniejszą od płata francuskiego ciasta, posmarować pozostałym olejem, posypać tartą bułką. Na dnie ułożyć płat ciasta, w ten sposób, aby ciasto zachodziło także na boki.
4. Na płacie ciasta ułożyć podsmażone pieczarki, ugotowane warzywa i podsmażone kawałki mięsa, posypać przyprawami i zalać zmiksowanymi jajkami ze śmietaną. Placek nakryć drugim płatem ciasta, skleić brzegi obu placków, wierzch posmarować rozbitym dokładnie jajkiem, posypać odrobiną ziaren sezamowych .
5. W piekarniku nagrzanym do 220 st. C piec około 35 minut.
Podawać na gorąco lub na zimno.