Pijany kurczak

2 podwójne filety z piersi kurczaka, 6 – 8 łyżek sosu sojowego, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, duża cebula, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, szczypta chili, spora szczypta soli, 1/2 szklanki oleju, garść rodzynek

1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki nieco większe, niż pudełko zapałek.
2. Przygotować marynatę mieszając wino, sos sojowy, 3 łyżki oleju, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Do naczynia z marynatą włożyć kawałki mięsa i wymieszać. Odstawić na kilka godzin lub do następnego dnia.
4. Rozgrzać olej na patelni i smażyć partiami mięso tuż przed podaniem. Po usmażeniu wszystkich kawałków mięsa posypać potrawę umytymi rodzynkami.