Kotlety z sera i łososia
40 dag filetu z łososia, 2 dymki, po małej puszeczce konserwowego groszku i kukurydzy, 10 dag tłustego białego sera, sok z 1/2 cytryny, jajko, 8 łyżek tartej bułki, sól, pieprz, 1/4 szklanki oleju do smażenia
1. Dymki wraz ze szczypiorkiem drobno posiekać, odsączyć groszek i kukurydzę z zalewy.
2. Rybę zemleć wraz z serem w maszynce.
3. Do zmielonej ryby dodać groszek, kukurydzę, posiekaną cebulkę, jajko, skropić sokiem z cytryny i wsypać 6 łyżek tartej bułki. Wyrobić masę doprawiając solą i pieprzem.
4. Formować zwilżonymi rękami owalne niewielkie kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Odkładać na chwilę na kuchenny papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, podawać z ziemniakami z wody i pikantną surówką.