Zapiekanka z parówkami
40 dag pieczarek, 2 torebki do gotowania ryżu, szklanka startego sera żółtego, 6 parówek, opakowanie mrożonej zupy warzywnej, cebula, 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczupu, 2 łyżki oleju, sól, pieprz
1. Ryż ugotować i odcedzić. Cebulę posiekać, parówki obrane z osłonek pokroić na centymetrowe kawałki, pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
2. Na patelni rozgrzać podsmażyć cebulę, następnie dodać parówki, pieczarki i na koniec, po chili mrożone warzywa. Dusić, aż warzywa staną się miękkie.
3. Wymieszać ryż z podsmażonymi warzywami, doprawić koncentratem lub keczupem, solą i pieprzem.
4. Umieścić potrawę w naczyniu do zapiekania, posypać obficie startym serem i zapiekać w temperaturze 180 st. C około 20 minut.