Schab we francuskim cieście
1, 2-1, 5 kg wąskiego schabu środkowego, 2 szklanki czerwonego, najlepiej półwytrawnego, wina, liść laurowy, cebula, 5 ziaren ziela angielskiego i 5 ziaren pieprzu, 2 łyżki masła, opakowanie gotowego ciasta francuskiego, jajko, sól, pieprz, jajko
1. W przeddzień zagotować na marynatę wino z liściem laurowym, pokrojoną w plasterki cebulą, solą i pieprzem. Schab opłukać, wytrzeć kuchennym papierowym ręcznikiem i zalać ostudzoną marynatą. Odstawić na dobę w chłodnym miejscu.
2. Wyjęty z marynaty schab lekko osuszyć, obsmażyć na rozgrzanym maśle po czym piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 20 st. C. Ostudzić.
3. Ciasto – o ile było zamrożone – rozmrozić. Świeże wystarczy rozwinąć, posmarować białkiem, ułożyć podpieczony schab i zawinąć go w ciasto. Wierzch posmarować żółtkiem.
4. W piekarniku nagrzanym do 210 st. C piec około 30 minut.