Tarta bakaliowa Agnieszki Kręglickiej
10 dag suszonych śliwek bez pestek,10 dag rodzynek,10 dag suszonych fig,10 dag daktyli,30 dag orzechów włoskich i migdałów(łącznie),100 ml brandy rumu lub whisky,6 łyżek kwaśnych powideł śliwkowych,10 dag kruchych herbatników,10 dag gorzkiej czekolady, ? szklanki śmietany kremówki
1. W malakserze zmiksować orzechy i migdały, śliwki, rodzynki, figi, daktyle i alkohol.
2. Masę orzechowo-bakaliową ułożyć na dnie formy do tart, odstawić ,aby obeschła.
3. Zagotować śmietanę, dodać do niej pokruszoną na kawałki czekoladę i odstawić, aby czekolada się rozpuściła.
4. Rozpuszczoną w śmietanie czekoladę ubijać trzepaczką(najlepiej tzw. rózgą), aby powstała gładka, puszysta masa.
5. Herbatniki rozdrobnić przy pomocy wałka do ciasta na grubsze okruchy.
6. Obeschnięty spód tarty posmarować powidłami i posypać pokruszonymi herbatnikami i przykryć masą czekoladową.