Zupa brukselkowo- brokułowa
25 dag brukselki, pół małego brokuła, marchew, cebula, papryka, pół szklanki ugotowanej czerwonej fasoli, 8 szklanek bulionu warzywnego z kostki, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 4 łyżki oliwy, ? szklanki makaronu drobne muszelki, 1/2 szklanki startego parmezanu
1. Brukselki oczyścić z uszkodzonych listków, duże przekroić na połówki; cebulę posiekać, marchew pokroić w paski jak frytki, brokuł podzielić na różyczki, paprykę pokroić w cienkie paseczki.
2. Rozgrzać w garnku oliwę, dodać najpierw cebulę, po chwili pokrojoną marchewkę i paprykę, chwile smażyć następnie wrzucić brukselkę i brokuły, smażyć wszystko razem mieszając 3 minuty,
3. Wlać bulion, dodać ziele angielskie i liść laurowy, czosnek, gotować około 30 minut.
4. Zupę doprawić koncentratem, solą i pieprzem, dodać fasolkę i suchy makaron. Gotować, aż makaron zmięknie.
5. Podawać zupę posypaną startym parmezanem.