Zupa porowo – cebulowa

4 grube pory z długą częścią białą, 2 średnie cebule, 2 łyżki masła, 4 szklanki bulionu cielęcego z kostki, dwa serki topione (łącznie 20 dag), łyżka dobrego serka homogenizowanego, szklanka śmietany 12-proc., 4 parówki w naturalnej osłonce, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

1. Pory oczyścić usuwając uszkodzone listki z wierzchu, odciąć korzonki i zielone części listków, pozostałą część pokroić w cienkie krążki.
2. Cebulę posiekać drobno.
3. Na rozgrzanym maśle udusić pory i cebulę, wlać gorący bulion cielęcy, gotować pod przykryciem 20 minut, doprawiając solą i pieprzem.
4. Do zupy dodać pokrojone na kawałki serki topione i mieszając doprowadzić do ich rozpuszczenia.
5. Wymieszać serek homogenizowany ze śmietaną, wlać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać raz jeszcze i połączyć z pozostałą zupą.
6. Parówki pokroić na centymetrowej grubości krążki, dodać do zupy, podgrzać.
Podając posypać zupę siekaną zieloną pietruszką.