Zupa z papryki z mozzarellą
3 czerwone papryki, 2 dojrzałe pomidory, 2 łyżki oliwy, 2 spore cebule, 6 szklanek rosołu drobiowego z kostki, 20 dag mozzarelli, zioła prowansalskie, sól, pieprz
Jako dodatek: 2 szklanki pokrojonej w kostkę czerstwej bułki, 2 łyżki oleju
1. Umytą paprykę ułożyć w nagrzanym do180°C piekarniku i opiekać 15-20 minut. Włożyć następnie do foliowego woreczka i kiedy ostygnie obrać ze skórki. Pokroić.
2. Pomidory obrać ze skórki, usunąć sok pestkami, miąższ pokroić w kostkę.
3. Rozgrzać w garnku oliwę, dodać posiekaną drobno cebulę, zrumienić, dodać pokrojona paprykę i dusić 3 minuty, dodać pomidory, wlać rosół drobiowy, gotować 20 minut, a po lekkim ostudzeniu zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.
4. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na nim grzanki. Podawać jako dodatek do zupy.