Węgierski placek ziemniaczany

6 sporych ziemniaków, ząbek czosnku, cebula, łyżka mąki, jajko, ? szklanki oleju
Na sos mięsny: 40 -50 dag wołowiny bez kości, 2 łyżki mąki, cebula łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka mąki ziemniaczanej, pół strąka czerwonej, pół strąka zielonej papryki pieprz, sól, spora szczypta mielonej słodkiej papryki, 2 łyżki oleju

1. Wołowinę pokroić w kostkę, posypać mąką i wymieszać, obsmażyć w garnku na 2 łyżkach oleju, wlać kilka łyżek wody, dodać posiekaną cebulę i dusić około godziny.
2. Papryki pokroić w paski, dodać wraz z koncentratem do mięsa, doprawić solą i pieprzem i dusić pół godziny.
3. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody, dodać do mięsnego sosu i zagotować.
4. Przygotować placki: zetrzeć na tarce obrane ziemniaki, cebulę i czosnek, dodać łyżkę mąki i jajko, wyrobić ciasto.
5. Na patelni smażyć na oleju spore placki z obu stron na rumiano.
Podając polewać placki sosem.