Mazurek żurawinowy
Szklanka mąki, pół kostki masła, 4 żółtka, 5 łyżek cukru, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Na masę: 30 dag suszonych żurawin, 3żóltka, pół szklanki cukru, 6 łyżek mąki, 3 białka
1. Przesiekać mąkę z masłem, dodać utarte z cukrem żółtka i cukier waniliowy, zagnieść ciasto. Uformowane w kulę i owinięte folią włożyć do lodówki.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim dużą tortownicę formując wokół brzegi. Podpiec w temperaturze 200°C na złocisto.
3. Z białek i szczypty soli ubić pianę, żółtka utrzeć z cukrem i połączyć je z pianą, dodać także mąkę i starannie, lecz ostrożnie, wymieszać. Dodać żurawiny, jeszcze raz wymieszać i wyłożyć masę na podpieczony spód.
4. Nagrzać piekarnik do160°C i piec w nim mazurek 40 minut.
Komentarze
przepraszam bardzo ale jak dlugo trzymac ciasto w lodówce?
Minimum 30 minut, ale lepiej godzinę.Przepraszamy za przeoczenie.
WITAM SERDECZNIE……
MAZUREK PALCE LIZAĆ ….. PROSZĘ MI WIERZYĆ JADŁY GO WYRAFINOWANE PODNIEBIENIA . GRATULUJE I SERDECZNIE POZDRAWIAM.
Dziękujemy za komplementy i życzymy dalszych sukcesów także i w kuchni.