Owoce pod kruszonką
Na ciasto i kruszonkę: kostka masła, szklanka cukru, 2 szklanki krupczatki, opakowanie cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, jajko, skórka z cytryny,
Na nadzienie: 2 opakowania wiśni mrożonych lub 3 szklanki wiśni z kompotu, słoik konfitur wiśniowych
Do posmarowania formy do tart: łyżka mąki
1. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem, dodać skórkę startą z cytryny, na koniec zaś krupczatkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto.
2. W posmarowanej masłem formie do tart rozłożyć warstwę ciasta (można je pokruszyć lub zetrzeć na tarce i lekko ugnieść dłońmi. W piekarniku nagrzanym do 200°C podpiec przez kwadrans.
3. Wiśnie z kompotu odsączyć, mrożone rozmrozić i odlać sok. Rozgrzać konfiturę i dodać do niej przygotowane wiśnie. Rozłożyć je na warstwie podpieczonego ciasta.
4. Wierzch ciasta posypać pokruszonym pozostałym ciastem. Piec w piekarniku także o temperaturze 200°C około 25 minut.