Babka, która robi się sama
6 łyżek mąki pszennej, 2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki cukru, 6 łyżek oleju, kostka masła, 6 jaj, mała torebka proszku do pieczenia, 2 łyżki octu
Do wysmarowania formy: łyżka masła
Do wysypania formy: 2 łyżki tartej bułki
Do dekorowania babki: pół tabliczki gorzkiej czekolady, łyżka mleka
1. Wszystkie składniki umieścić w wysokiej misce i dokładnie zmiksować.
2. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tarta bułką formy babowej.
3. Nagrzać piekarnik do 180°C i piec w niej babkę około 40 minut.
4. W kuchence mikrofalowej lub w kubeczku umieszczonym w większym garnuszku z wrzącą woda rozpuścić czekoladę, dodać mleko i wymieszać. Polać babkę rozpuszczoną czekoladą.