Włoski deser cassata

Na biszkopt: 6 jaj, szklanka cukru, cytryna, 10 łyżek maki pszennej, 8 i pół łyżki mąki ziemniaczanej,
Do posmarowania blachy: łyżka masła
Do nasączenia biszkoptu :pół szklanki soku z pomarańczy, 3 łyżki likieru pomarańczowego
Na krem: 60 dag sera potrójnie mielonego na sernik, ? szklanki cukru, cukier waniliowy, szklanka śmietany 36-proc., tabliczka deserowej czekolady, 4 połówki brzoskwiń z puszki, 25 dag świeżych truskawek, łyżka posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze

1. Utrzeć żółtka z cukrem na pulchną masę. Dodać na koniec dalej ucierając sok i stratą z cytryny skórkę.
2. Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć ją do naczynia z utartymi żółtkami, posypać przesianymi mąkami i wymieszać ostrożnie, aby nie opadła piana.
3. Rozłożyć ciasto biszkoptowe na posmarowanej masłem blaszce (25×35 cm).
4. Nagrzać piekarnik do 180°C i piec biszkopt około 15 minut na złocisto.
5. Wyjęty z piekarnika biszkopt nasączyć sokiem wymieszanym z likierem i pokroić w paski.
6. Wyłożyć podłużną formę do ciasta folią do żywności, poukładać nasączone sokiem kawałki biszkopta wzdłuż wszystkich ścianek foremki.
7. Ubić oziębioną śmietanę, wymieszać z cukrem, serem, cukrem waniliowym.
8. Przygotować posiekaną drobno czekoladę, pokrojone w kostkę brzoskwinie i truskawki.
9. Podzielić krem na 3 części: jedną wymieszać z czekoladą, drugą z truskawkami trzecią z brzoskwiniami.
10. Do wyłożonej biszkoptami formy nałożyć najpierw truskawkową warstwę, następnie czekoladową i na koniec brzoskwiniową. Szczelnie okryć formę z kassatą folią do żywności i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.
Podawać cassatę na oziębionym półmisku, pokrojoną na plastry.