Cordon bleu z kurczaka
2 podwójne filety z kurczęcej piersi, duży strąk czerwonej papryki, 4 plasterki szynki parmeńskiej, 4 plasterki sera gouda, 2 jaja, 2 łyżki mąki, szklanka startego parmezanu, ćwierć szklanki oleju
1. Podzielić filety na połowy, każdą połówkę lekko rozbić tłuczkiem starając się nie porozrywać mięsa. Posypać solą i pieprzem
2. Paprykę przekroić na połówki, a następnie, po usunięciu gniazd nasiennych, na kilka pasków.
3. Na każdym płacie mięsa układać plasterek sera, szynki i kilka pasków papryki. Spiąć wykałaczkami.
4. Najpierw obtaczać kotlety w mace, potem w rozbitych jajkach a na koniec w tartym parmezanie. Docisnąć panierkę do mięsa dłonią.
5. Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju na złocisto, nie dopuszczając, aby przypiekły się zbyt mocno a w środku pozostały nie dosmażone. Podawać kotlety przekrojone na połówki, aby widoczne było apetyczne kolorowe nadzienie.