Sernik pod puchową kołderką

60 dag sera trzykrotnie mielonego, 4 jaja, 10 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, szklanka posiekanych orzechów włoskich, cukier z prawdziwą wanilią
Do posmarowania tortownicy: łyżka masła

1. Utrzeć żółtka z cukrem waniliowym i 5 łyżkami cukru, dodać ser i dokładnie razem wymieszać na gładka masę.
2. Do masy serowej dodać mąkę i 5 minut ucierać mikserem.
3. Ubić jedno białko na sztywną pianę i dodać do masy razem z połową szklanki siekanych orzechów.
4. Przełożyć masę do posmarowanej masłem tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C około 40 minut.
5. W czasie pieczenia ubić sztywną piane z pozostałych białek, pod koniec dosypywać po trochu cukier. Do ubitej piany dodać pozostałe orzechy.
6. Na podpieczony sernik wyłożyć pianę z orzechami i piec dalej przez 25 minut.