Ziemniaki ze śledziowym farszem
8 dość sporych ziemniaków, 2 łyżki oleju, pól łyżeczki suszonego tymianku
Na farsz: opakowanie 500g matjasów, duży strąk czerwonej papryki, 3 kiszone ogórki, 2 dymki, 4 łyżki słodkawego keczupu, 3 kopiaste łyżki siekanego koperku, pieprz, sól
1. Ziemniaki przekroić na połówki, wydrążyć środki, lekko pokropić ziemniaki olejem, posypać solą i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec ziemniaki około 40 minut.
2. W tym czasie przygotować farsz: posiekać opłukane filety śledziowe, pokroić w kostkę dymkę i papryki oraz ogórki.
3. Jajka ugotować na wpół miękko. Ostudzić, białka posiekać, żółtka odłożyć.
4. Wymieszać na wpół płynne żółtka z posiekanymi śledziami, paprykami, dymką i ogórkami, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać połowę posiekanego koperku.
5. Do gorących ziemniaków nakładać porcje farszu i podawać posypane siekanym koperkiem.