Bananowy sernik
50 dag sera mascarpone, 6 bananów, 2 jaja, 6 łyżek cukru, półtorej łyżki masła, 2 łyżki serka homogenizowanego,
Opakowanie ciasta francuskiego, torebka galaretki truskawkowej
1. Wyłożyć blaszkę papierem do wypieków a na nim położyć ciasto francuskie formując brzegi wokół, ponakłuwać ciasto widelcem. Upiec na złocisto (około 20 minut w temperaturze 180 st. C). Ostudzić.
2. Masło rozgrzać na patelni z 3 łyżkami cukru i podsmażyć na tej mieszance 4 obrane banany. Powinny się lekko zrumienić. Ostudzić i zmiksować banany.
3. Utrzeć żółtka z 3 łyżkami cukru, dodać mascarpone i serek homogenizowany oraz zmiksowane banany, dokładnie wymieszać masę .
4. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do masy i starannie wymieszać, po czym wyłożyć na ciasto i wstawić na 2 godziny do lodówki.
5. Przygotować galaretkę z połową szklanki wody, odstawić, aby zaczęła tężeć.
6. Wierzch sernika przybrać plasterkami pozostawionych 2 bananów, zalać wierzch tężejącą galaretką i jeszcze chwilę studzić w lodówce.
Komentarze
mam takie pytanie-mianowicie,personalnie nie wyobrazam sobie risotto bez Parmigiano Reggiano,ale które w Polsce jest dramatycznie drogie-DLACZEGO?Jest dokladnie 3razy droższe niż w Pn Włoszech /przynajmniej w Łodzi/ Czy może wie Pan dlaczego?bo chyba nie ze względu na okres przydatnosci do spożycia prawda?czy to spekulacje?
Ma Pan rację – risotto bez parmezanu nie może istnieć. Włoscy smakosze nie dodają tego sera tylko do risotta z owocami morza.Dobry parmezan z oznakowaniem kontroli jakości czyli DOC kosztuje około 130 zł za kilogram, ale przecież nie kupuje się go w takich ilościach. Nie wiem ile płacą polscy importerzy Włochom. Zapewne dużo mniej, ale muszą doliczyć koszt transportu i swoja marżę. Często ta marża bywa przesadna. Potem swoją doliczają detaliści i tak cena rośnie. Chyba jest to nie do uniknięcia. I tylko wracając z nart lub letnich wakacji można przywieźć pakowany próżniowo parmezan i trzymać w lodówce. Można też (oczywiście z pewną stratą dla podniebnienia) zastąpić go np. grana padano lub nawet pecorino. Są bowiem tańsze.;