Bananowy sernik

50 dag sera mascarpone, 6 bananów, 2 jaja, 6 łyżek cukru, półtorej łyżki masła, 2 łyżki serka homogenizowanego,
Opakowanie ciasta francuskiego, torebka galaretki truskawkowej

1. Wyłożyć blaszkę papierem do wypieków a na nim położyć ciasto francuskie formując brzegi wokół, ponakłuwać ciasto widelcem. Upiec na złocisto (około 20 minut w temperaturze 180 st. C). Ostudzić.
2. Masło rozgrzać na patelni z 3 łyżkami cukru i podsmażyć na tej mieszance 4 obrane banany. Powinny się lekko zrumienić. Ostudzić i zmiksować banany.
3. Utrzeć żółtka z 3 łyżkami cukru, dodać mascarpone i serek homogenizowany oraz zmiksowane banany, dokładnie wymieszać masę .
4. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do masy i starannie wymieszać, po czym wyłożyć na ciasto i wstawić na 2 godziny do lodówki.
5. Przygotować galaretkę z połową szklanki wody, odstawić, aby zaczęła tężeć.
6. Wierzch sernika przybrać plasterkami pozostawionych 2 bananów, zalać wierzch tężejącą galaretką i jeszcze chwilę studzić w lodówce.