Makaron z parmezanem i pieczarkami

Opakowanie makaronu rurki, 30 dag małych pieczarek, sok z całej cytryny, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 3/4 szklanki śmietany, szklanka rosołu (może być z kostki), ząbek czosnku, 2 łyżki masła, 3/4 szklanki startego na cienkie paski parmezanu, pieprz, sól. Do przybrania : 2 łyżki posiekanego szczypiorku

1. Na patelni roztopić pół łyżki masła, podsmażyć umyte i osączone oraz skropione łyżką soku cytrynowego i poprzekrawane na ćwiartki pieczarki, doprawić pieprzem i solą.
2. Rozgrzać na patelni łyżkę masła i usmażyć na nim pieczarki doprawiając solą i pieprzem.
3. W szerokim garnku rozgrzać łyżkę masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę dusić, dodać śmietanę i rosół. Gotować kilka minut, aby utworzył się gładki krem. Doprawić, solą i pieprzem oraz pozostałym sokiem cytrynowym.
4. Połączyć kremowy sos z usmażonymi pieczarkami.
5. Ugotować makaron al dente, po odcedzeniu włożyć do garnka z sosem, wymieszać, dodać starty na paski parmezan i lekko wymieszać. Podając posypać posiekanym szczypiorkiem.