Dwa w jednym czyli mielone z ziemniakami
50 dag mielonego mięsa wieprzowego, 2 cebule, 4 średnie ziemniaki, 2 duże ząbki czosnku, 2 jaja, łyżka mieszanki posiekanych świeżych ziół: na przykład po odrobinie tymianku, estragonu, rozmarynu i bazylii w dowolnych proporcjach, pół szklanki oleju, 2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, łyżka masła do ułożeniu na wierzchu kotletów.
1. Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić, przepuścić przez praskę lub zemleć w maszynce.
2. Posiekaną drobno cebulę podsmażyć na jasnozłoto na oleju.
3. Mięso wyrobić dokładnie na jednolitą masę z jajami, ziemniakami, ziołami, dodać przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
4. Formować okrągłe płaskie kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć ze wszystkich stron na złoto na pozostałym oleju.
Usmażone kotlety odkładać na kilka minut na kuchenny papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na każdym gorącym kotlecie układać kawałek masła. Podawać z zieloną sałatą i winegretem.