Gulasz rybny

60 dag filetów z dorsza lub mintaja, pęczek dymki, łyżka masła, łyżka mąki, szklanka śmietany 18-proc., łyżeczka słodkiej czerwonej mielonej papryki, sól, pieprz. Do posypania 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

1. Filety (najlepiej, aby były bez skóry) pokroić na kawałki wielkości połowy pudełka zapałek, rozmrozić.
2. Przygotować sos: dymki posiekać, podsmażyć na maśle. Kiedy cebula lekko się zrumieni wsypać mąkę, wymieszać i chwilę smażyć razem. Kiedy zasmażka się spieni dodać śmietanę, 2 – 3 łyżki wody, paprykę oraz sól i pieprz. Mieszając zagotować.
3. Do sosu włożyć pokrojone filety i dusić 15 minut na małym ogniu.
Podawać z ryżem, kluskami lub ziemniakami z wody.