Kładzione kluski z sosem grzybowo-serowym

Na kluski: szklanka mąki, łyżka masła, jajko, szczypta soli.
Na sos: serek topiony (najlepiej ementaler, wagi 10 dag), 15 dag goudy, 3 suszone grzyby, 3/4 szklanki śmietany 30-proc., ćwierć szklanki bulionu warzywnego z kostki, sól, pieprz do smaku.

1. Grzyby namoczyć w szklance wody i po kilku godzinach ugotować starając się odparować cały wywar. Grzyby ostudzić, pokroić w paski.
2. Masło utrzeć w garnuszku z całym jajkiem, dodać po wymieszaniu mąkę i odrobinę wody, aby powstałe ciasto miało gęsta konsystencję.
3. W garnku zagotować wodę z solą, nabierać łyżką wąskie kluseczki i kłaść je na wrzącą, lekko osoloną wodę. Kiedy wypłyną gotować jeszcze 3 minuty po czym odcedzić na durszlaku.
4. Przygotować sos: bulion warzywny zagotować w dość sporym garnku, dodać pokrojony na kawałki ser topiony i mieszając doprowadzić do jego rozpuszczenia.
5. Pokroić ser gouda w drobną kostkę, dodać do sosu wraz z grzybami i śmietaną, zagotować, doprawiając solą i pieprzem.
6. Kluski wrzucić do garnka z sosem i starannie wymieszać. Podawać potrawę gorącą.