Zupa mięsna

Ok. pół kg mielonego mięsa wieprzowego, 2 łyżki oliwy lub oleju, duża, mięsista czerwona papryka, 2 łodygi selera naciowego, 4 duże ziemniaki lub 8 małych, puszka (450 gramowa) czerwonej fasoli, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, listek laurowy, mielona słodka papryka.

1. Na oliwie lub oleju podsmażyć mielone mięso, dodać liść laurowy, wlać 6 szklanek wody i gotować 10 minut.
2. Paprykę pokroić w drobną kostkę, selerowe łodygi pokroić w paski, dodać do gotującej się zupy.
3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. W czasie gotowania doprawić solą i pieprzem, słodką mielona papryką.
4. Fasolę odsączyć z zalewy i opłukać wodą, dodać wraz z koncentratem do zupy. Gotować 10 minut. Podawać zupę posypaną siekaną zieloną pietruszką.