Ziemniaczana z zacierkami i rozmaitościami

Pół szklanki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku, łyżka masła, spora cebula, 6 ziemniaków, 5 szklanek bulionu lub rosołu wołowego z kostki, spory, mięsisty pomidor, 2 łodygi selera naciowego, ok. 10-15 dag nietłustej kiełbasy, sól, pieprz, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki.
Na zacierki: półtorej szklanki mąki, jajko i woda.

1. Zagnieść twarde ciasto z mąki, jajka i wlewanej po troszku wody, zrobić zacierki :można posiekać ciasto niezbyt drobno tasakiem lub nożem i ułożyć aby podeschło.
2. Boczek zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać posiekaną drobno cebulę i podsmażyć razem.
3. Do cebuli z boczkiem dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę podsmażać.
4. Pomidora obrać ze skórki i pokroić na cząstki, łodygi selera pokroić w paski.
5. Bulion, pokrojoną łodygę selera, pomidora oraz zacierki dodać do podsmażonych ziemniaków. Gotować wszystko razem co najmniej 15 minut lub nieco dłużej jeśli ziemniaki lub zacierki nie są dostatecznie miękkie. W czasie gotowania doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podając posypać siekaną zieloną pietruszką.