Mielone z cukinią
40 dag mielonego mięsa (najlepiej mieszanego), połówka małej cukinii, mała cebula, jajko, 2 łyżki kremowego twarożku, 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki, sól. Do smażenia: ćwierć szklanki oleju.
Do panierowania: 2 łyżki tartej bułki.
Można także przygotować 2 łyżki pokrojonego sera gorgonzola wymieszanego z 2 łyżkami śmietany, do przybrania kotletów po wierzchu
1. Zetrzeć cukinię na drobnej tarce jarzynowej, po chwili odcisnąć nadmiar soku.
2. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju.
3. Mięso włożyć do miseczki, dodać cebulę i odciśniętą cukinię, twarożek, jajko i posiekaną zieloną pietruszkę oraz pieprz i sól. Dokładnie wyrobić masę.
4. uformować 8 kotletów, obtoczyć je w tartej bułce. Usmażyć na średnim ogniu, na rozgrzanym na patelni oleju.
Jeśli przewidujemy ten dodatek na usmażone, gorące kotlety nożyc po trochu sosu gorgonzolowego.