Gołąbki z pieczarkami

Główka włoskiej kapusty, 2 woreczki ryżu ( po 100 g), duża cebula, 2 łyżki oleju, 30 dag pieczarek, 3 duże suszone grzyby, jajko, 2 łyżki masła, łyżka mąki, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki przecieru pomidorowego, kostka bulion warzywnego, sól, pieprz.

1. Namoczyć w szklance wody i po godzinie ugotować do miękkości suszone grzyby. Ostudzić, drobno posiekać.
2. Ryż gotować w woreczkach 5- 7 minut, po czym wysypać po odsączeniu do miski.
3. Na oleju zeszklić posiekaną drobno cebulę, wrzucić posiekane także pieczarki i udusić dodając na koniec posiekane suszone grzyby.
4. Wymieszać ryż z uduszonymi grzybami i jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać farsz.
5. Przygotować liście kapusty: w dużym garnku zagotować wodę, włożyć kapustę, z której uprzednio wyciąć głąb i obgotować, aby zmiękły listki, bo wówczas dadzą się łatwo oddzielić a potem zwinąć. Oddzielić co najmniej 8 największych listków.
6. Z listków wyciąć najgrubsze nerwy liściowe, po czym na strony , którą liść był połączony z głąbem ułożyć kopiastą łyżkę farszu i zwinąć gołąbki. Trzeba zawinąć najpierw boki a potem zrolować resztę listka.
7. Ułożyć gołąbki w naczyniu , zalać bulionem warzywnym (rozpuszczoną w szklance wody kostką) i gotować pod przykryciem.
8. Na maśle podsmażyć mąkę, dodać koncentrat pomidorowy, pół szklanki sosu od gołąbków i zagotować. Zalać sosem gołąbki i 10 minut zapiekać w piekarniku.