Serowy kremowiec
2 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, pół kostki masła (12,5 dag), 5jaj, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka mleka, cukier waniliowy, pół szklanki wiórków kokosowych, łyżka masła do wysmarowania blaszki.
Na krem: szklanka serka homogenizowanego, pół kostki masła (12, 5 dag) szklanka łuskanych orzechów włoskich, 2 i pół szklanki cukru-pudru.
1. Utrzeć masło z cukrem dodając żółtka.
2. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do masła, wraz z mlekiem, wiórkami kokosowymi i cukrem waniliowym. Wymieszać.
3. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do ciasta i jeszcze raz dokładnie choć ostrożnie wymieszać.
4. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem blaszki i piec w temperaturze 180 st C około 40minut.
5. Wystudzone ciasto przekroić poziomo na dwa placki.
6. Przygotować krem: zmiksować masło z cukrem pudrem, serem, dodać siekane orzechy, wymieszać.
7. Przełożyć kremem ciasto, odstawić do schłodzenia.