Zapiekanka z brokułów, marchwi i kurczaka

Główka brokułów, paczka mini marchewek lub pęczek młodej marchwi, podwójna pierś kurczaka, pół szklanki rosołu drobiowego lub wołowego (z kostki), 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku, 4 jaja, sól, pieprz, szczypta mielonego cynamonu, 2 łyżki oliwy z oliwek.

1. Brokuł podzielić na małe kawałki i obgotować we wrzącej wodzie 3 minuty, odcedzić.
2. Marchew obrać (jeśli jest taka potrzeba), wrzucić do wrzątku i po minucie odsączyć.
3. Mięso z piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę.
4. Posmarować oliwą naczynie do zapiekania, ułożyć warstwę obgotowanych brokułów, posypać ziołami, solą i pieprzem, na niej warstwę marchwi, znów posypać solą, pieprzem i ziołami i na wierzchu kostki kurczaka, posypać solą i pieprzem.
5. Ubić jajka z rosołem, solą, pieprzem i szczyptą cynamonu, polać zapiekankę i zapiekać około 25 minut w piekarniku w temperaturze 180 st C.

Doradzam ostrożne stosowanie ziół, można pryz prawic zapiekankę mniejszą ilością bazylii i tymianku, a jeśli używa się suszonych ziół wówczas bierzemy połowę podanej ilości.