Placek orientalny

2 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, kostka (25 dag) masła, 4 jaja, łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki ciemnego kakao, 3 krople aromatu rumowego, 6 śliwek suszonych, 2 jabłka, 2 gruszki, łyżka masła do posmarowania blaszki.

1. Masło, cukier i kakao rozpuścić w garnku, ostudzić, odlać pół szklanki płynu.
2. Pokroić w kostkę pozbawione pestek suszone śliwki, obrane gruszki i jabłka.
3. Do pozostałej w garnku masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka oraz pokrojone owoce.
4. Ubić z białek sztywną pianę i dodać do ciasta, wymieszać.
5. Wysmarować masłem foremkę keksową lub nieco większą, przelać do niej ciasto i piec w temperaturze 200 st c około 50 minut. Wyjęte z piekarnika ciasto wystudzić. Wyjąć z formy.
6. Lekko ostudzone ciasto polać odlanym na początku płynem, który zastygnie jako doskonała polewa.