Zupa grzybowo-jarzynowa
20 dag borowików (mrożonych lub w sezonie świeżych), 6 średnich pomidorów, 8 kromek chleba tostowego, 2 cebule, cały seler naciowy, ząbek czosnku, 5 łyżek oliwy, sól, pieprz, kilka listków świeżej mięty, 2 jaja, 4 łyżki startego parmezanu.
1. Posiekać drobno cebulę, łodygi selera na kawałki, czosnek obrać i przekroić.
2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę, czosnek i selery.
3. Pomidory obrać ze skórki, usunąć z nich pestki, pokroić na kawałki.
4. Grzyby pokroić w plasterki.
5. Usunąć z patelni czosnek, dodać grzyby a po chwili pomidory oraz listki mięty. Przełożyć do garnka.
6. Wlać do warzyw i grzybów szklanki wody, dodać sól i gotować około 30 minut.
7. Rozbełtać jajka z parmezanem, wlać do zupy odstawionej już z ognia. Starannie wymieszać
8. Podpiec tosty w opiekaczu lub piekarniku, poukładać na talerzach, po czym wlewać na nie zupę.